Prinsipper for fordeling, fradrag og bruk av vederlag til rettighetshavere

Norsk Redaktørforening mottar kollektive vederlagsmidler via forvaltningsorganisasjonene Kopinor og Norwaco på vegne av opphavere i bransjen. Vederlagsmidlene forvaltes av NRs vederlagsfond som er organisert som en egen enhet med et eget styre. Lov om kollektiv forvaltning av opphavsrett ligger til grunn for Norsk Redaktørforenings forvaltning av opphavsrettsmidler, også kalt vederlagsmidler.  

Disse prinsippene ble vedtatt på Norsk Redaktørforenings landsmøte 10. mai 2023

Identifisering av rettighetshavere. Dersom det finnes informasjon om bruken av opphavsrettslig materiale som kan identifisere og lokalisere rettighetshavere, skal dette ligge til grunn for fordeling av vederlagsmidler.  

Administrasjonskostnader. Norsk Redaktørforening gjør fradrag for begrunnede og dokumenterte administrasjonskostnader.  

Sosiale, kulturelle og utdanningsmessige ytelser. Norsk Redaktørforening gir tilbud om sosiale, kulturelle og utdanningsmessige ytelser til rettighetshaverne for vederlagsmidlene (unntatt administrasjonskostnader). Ytelser som kan falle inn under kulturelle formål til rettighetshavere individuelt og som gruppe, er juridisk bistand og rådgivning på opphavsrettsfeltet, forvaltning av presseetikken gjennom Norsk Presseforbund og Pressens Faglige Utvalg, generelt opphavsrettsarbeid, medierettsarbeid, og arbeidsmiljøarbeid.  

Ytelser som kan falle inn under utdanningsmessige formål til rettighetshavere individuelt og som gruppe, er individuelt fordelte stipender til målrettede mottakergrupper, kurs- og kompetansetilbud via Institutt for Journalistikk, egne kurstilbud for redaktører og redaksjonelle ledere, samt forskning og utredninger knyttet til bransjens virke og rammebetingelser.  

Ytelser som også faller inn under sosiale, kulturelle og utdanningsmessige formål for rettighetshavere individuelt og som gruppe, er journalistfaglige debattmøter, seminarer og konferanser i regi av NRs egne organer, eller i regi av andre organisasjoner og deltakelse i Pressens hus.  

Fordeling og utbetaling. Det foreligger per i dag ikke informasjon som muliggjør identifisering av rettighetshavere på en slik måte at vederlagsmidlene kan fordeles individuelt. Av denne grunn disponeres midlene til fordel for kollektive tiltak som kommer medlemmer og ikke-medlemmer til gode.  

Tildeling av midler til sosiale, kulturelle og utdanningsmessige ytelser gjøres av NRs vederlagsfond. Tildelinger skal skje senest 9 måneder året etter at midlene ble krevd inn, med mindre det er saklig grunn til noe annet. Stipender som er knyttet til sosiale, kulturelle og utdanningsmessige ytelser kan tildeles i tilknytning til disse aktivitetene.  

Likebehandling av rettighetshavere. Andre organisasjoner i bransjen kan søke om midler til kollektive sosiale, kulturelle og utdanningsmessige ytelser for rettighetshavere før budsjettbehandlingen hvert år. Ved fordeling av vederlag og tilbud om sosiale, kulturelle og utdanningsmessige ytelser, herunder stipender fra vederlagsmidlene, skal NR likebehandle medlemmer og utenforstående rettighetshavere. Andre organisasjoner som tildeles midler, skal likebehandle på samme måte.  

Informasjon. Informasjon om vederlagsordningene offentliggjøres på Norsk Redaktørforenings nettsted. Annonsering, nyhetsbrev og sosiale medier er også eksempler på kanaler som kan benyttes til f.eks. stipendutlysninger.  

Finansiell forvaltning og regnskap. Vederlagsmidler som ikke er fordelt, investeres ut fra samme retningslinjer som øvrige midler organisasjonen forvalter. Vederlagsmidler forvaltet av Norsk Redaktørforening skal ikke brukes til kjøp eller pantsettelse av fast eiendom. NRs landsmøte gjør valg av revisor for alle midler NR forvalter. Åpenhetsrapport for bruken av vederlagsmidler, godkjennes av NRs hovedstyre hvert år, og legges fram for landsmøtene sammen med de øvrige regnskapene.