Advarer mot for mange detaljer om selvmord

Robin Williams død er en påminnelse om hvorfor vi bør utelate detaljer rundt kjendisselvmord, skriver NRs assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i en kronikk på Journalisten.

Kjelling Nybø mener norske medier stort sett er varsomme med å omtale selvmord, men har registrert at det har blitt publisert en del detaljer rundt dødsfallet som vitner om usikkerhet i norske redaksjoner. 

Sammen med generalsekretar Kjersti LØken Stavrum i presseforbundet og professor Lars Mehlum ved Senter for selvmordsforkning og forebygging går hun også ut og advarer mot for mange detaljer rundt kjendisselvmord. Les mer her. 

"At det var mistanke om selvmord da den 63 år gamle skuespilleren ble funnet død, er definitivt en opplysning som offentligheten har krav på å få vite. Norske medier var også raskt ute og videreformidlet opplysningene som kom fra en offisiell kilde - sheriffen i Marin County. De første timene var norske medier forsiktige med å bringe for mange detaljer rundt dødsfallet. Noen fjernet opplysninger som først ble publisert. Men så, etter pressekonferansen holdt av politiet tirsdag kveld norsk tid, økte detaljgraden betraktelig. Vi har fått langt flere detaljer rundt skuespillerens selvmordsmetode enn vi har behov for", skriver Kjelling Nybø.

At det florerer med detaljer om selvmordet til Williams i utenlandske medier og på nettet forøvrig, betyr ikke at norske medier trenger å videreformidle dette. Internett er umulig å kontrollere. Derfor er det ekstra viktig at tradisjonelle og redigerte medier opptrer som en ansvarlig motvekt, mener Kjelling Nybø

Hun var med i utvalget som bidro til revidering av VVP punkt 4.9 i 2005, og har seinere skrevet boka «Fra tabu til tema» om pressens omtale av selvmord. Kjelling Nybø har også laget en veileder om selvmordomtale på oppdrag fra Norsk Presseforbund.

I kronikken gir hun konkrete råd til redaksjonene om å være forsiktige med detaljer rundt kjendisselvmord. Les kronikken her.