Aftenposten vant Wikileaks-rettssak

For første gang har en domstol tatt stilling til medienes ansvar når de formidler innhold fra de såkalte Wikileaks-dokumentene. Aftenposten oppfylte alle etiske krav, fastslår den tyske domstolen.

Direktøren i den tyske teknologigiganten OHB-System, Berry Smutny, saksøkte Aftenposten for ærekrenkelser. Ankedomstolen i Köln har nå frikjent mediehuset fullstendig, skriver Aftenposten

Dermed er dommen fra en lavere rettsinstans omgjort. Der tapte Aftenposten. 

For tre år siden fikk Aftenposten tilgang til hele databasen som lå til grunn for den såkalte Wikileaks-saken.

Basen inneholdt mer enn 250.000 meldinger mellom amerikanske myndigheter og amerikanske ambassader over hele verden. På bakgrunn av dokumentene publiserte Aftenposten og Bergens Tidende i januar 2011 artikler som beskrev hva direktøren i OHB-System , ifølge det amerikanske referatet, hadde fortalt i et lukket møte.

Der hadde han blant annet rakket ned på det prestisjetunge teknologiprosjektet Galileo.

Dommen i ankedomstolen kan i utgangspunktet ikke ankes. Dommerne legger vekt på at alle presseetiske regler er fulgt, og at informasjonen var av stor offentlig interesse.

Dommerne legger også til grunn at det ikke først og fremst er private opplysninger som er kommet frem. At direktøren «blottlegges» som «kjepphøy pratmaker», krenker ikke privatlivets fred, skriver domstolen, ifølge Aftenposten. 

Aftenpostens sjefredaktør, Hilde Haugsgjerd, har hele tiden forsvart sin beslutning om å publisere den aktuelle informasjonen. Hun er glad for at saken nå er avgjort. 

- Det har vært krevende å gjennomføre en rettsprosess i et annet land med andre rettsregler, men ytringsfriheten er universell. Det er tilfredsstillende å se at tyske domstoler ser dette på samme måte som oss, sier Haugsgjerd til Aftenposten.