Bredt. Arbeiderpartiets Arild Grande, Høyres Kårsein Løvaas, KrFs Geir Jørgen Bekkevold, Senterpartiets Marit Arnstad, Venstres Trine Skei Grande, SVs Bård Vegard Solhjell og Miljøpartiet De Grønnes Une Aina Bastholm presenterte avtalen om allmennkringkasting torsdag.

Foto: Reidun Kjelling Nybø

Bredt mediefolik uten Frp

NRK-lisensen kan bli medieskatt. Store idrettsarrangementer skal være fritt tilgjengelig. NRK skal ikke få ha reklame på nett. Regjeringen skal sikre en kommersiell allmennkringkaster i Bergen. Kringkastingsrådet består, men mandatet skal avgrenses. Alle partiene unntatt Frp stiller seg bak avtalen om allmennkringkasting som ble presentert torsdag.

Her er hele avtalen mellom Ap, Høyre, KrF, Sp, Venstre, SV og MDG.

Her er alle de konkrete forslagene som ligger i avtalen:

Stortinget ber regjeringen:

  • fremme forslag om ny NRK-plakat og komme tilbake til Stortinget på egnet måte
  • utrede en delegering av NRKs generalforsamling til en stiftelse etter svensk modell.
  • sørge for at NRK og lisensbetalerne gis økt forutsigbarhet gjennom et styringssignal hvert fjerde år.
  • forsikre seg om at det som en del av ekspertgruppens arbeid med alternative finansieringsmodeller for NRK blir utredet en ordning etter finsk modell.
  • fremme forslag om NRKs fremtidige finansiering etter at Ekspertutvalget har levert sin anbefaling, og innen utgangen av 2016
  • ta initiativ til å sikre kommersiell allmennkringkasting med hovedkontor og nyhetsredaksjon i Bergen senest innen utgangen av 2016.
  • sørge for at det som del av Mediemangfoldsutvalgets arbeid blir utredet modeller som også kan finansiere andre statlige bidrag til et vitalt demokrati og en mangfoldig medieoffentlighet, slik som allmennkringkasteroppdrag på radio, pressestøtte, tilskudd til lokalkringkasting, samiske aviser, stipender og lignende.
  • legge fram en sak om hvordan direktesending av store idrettsbegivenheter av nasjonal betydning i framtiden kan være tilgjengelig for det norske folk på en allmennkringkaster eller annen åpen kanal.
  • bidra til at NRKs arkiv i større grad gjøres tilgjengelig for viderebruk, forutsatt at opphavsretten blir ivaretatt.
  • foreslå avgrensning av Kringkastingsrådets mandat samt endring i oppnevnelse av medlemmer til Kringkastingrådet.
  • utrede alternative modeller for å ivareta publikums klageadgang og kontakt med NRK.

I avtalen går det fram at partiene støtter videreføring av Kringkastingsrådet, men de understreker at grensene mot PFU må tydeliggjøres, og at Stortinget bør oppnevne en større andel av rådets medlemmer. Stortingsflertallet mener i tillegg at det bør utredes alternative modeller som ivaretar publikums mulighet for å klage til NRK.

- Vi mener denne saken er så viktig at den fortjener bredest mulig enighet mellom partiene på Stortinget. Dette er et ledd i arbeidet med å få en overordnet og prinsipiell tilnærming til alle de midlene - i dag cirka seks milliarder kroner - som brukes på mediepolitikk i Norge, sier Kårstein Eidem Løvaas, Høyres mediepolitiske talsperson til Dagens Næringsliv.

– Jeg er glad og lettet over at vi har fått på plass en avtale som involverer de fleste partier, og som sikrer fremtidig finansiering av NRK og kommersiell allmennkringkaster i Bergen. Slik kan seerne og folket også i framtiden få store opplevelser som samler, sier Ap sin mediepolitisk talsperson, Arild Grande på pressekonferansen i Stortingets vandrehall torsdag.

I en kronikk på NRK Ytring går han nærmere inn på bakgrunnen for avtalen.