Får ikke pågripelsesvideo av dødsfall

Oslo tingrett har avvist NRKs begjæring om utlevering av en overvåkingsvideo som viser hva som skjedde da en mann døde under en pågripelse utenfor Oslo legevakt i november 2012. - Svært beklagelig, sier NRs generalsekretær.

To polititjenestekvinner skulle pågripe en 35 år gammel mann utenfor legevakten. I basketaket som oppstod fikk de hjelp fra en ambulansesjåfør som ikke var på vakt. Mannen ble lagt i bakken på maqgen og det ble holdt et halsgrep på ham i ca ett minutt. Da ambulansesjåføren slapp grepet var mannen død. NRK har fått de pårørende samtykke til å begjære innsyn, men Spesialenheten for politisaker, som etterforsket saken nektet. Saken er henlagt av Riksadvokaten som "intet straffbart forhold anses bevist".

NRK brakte saken inn for Oslo tingrett, med begjæring om utlevering av videoen. Nå foreligger avslaget. Retten skriver i sine premisser at "Saken har i utgangspunktet – basert på sakens ytre rammer – en klar legitim allmenn interesse. En anholdt person døde under et basketak som oppsto i forbindelse med pågripelse. Saken omhandler slik sett grunnleggende verdier knyttet opp mot allmennhetens tillit til politiet, og hvilken maktbruk som kan tillates brukt i en pågripelsessituasjon. Man er, slik sett, i kjerneområdet for hvor massemedia skal utøve sin kontrollfunksjon overfor myndighetene. Det har også betydning at saken er henlagt, og at det dermed ikke er gjennomført noen offentlig hovedforhandling som gir allmennheten innsyn i de nærmere detaljene i saken.

Like fullt konkluderer man med at "I rettens konkrete vurdering i denne saken, blir det imidlertid utslagsgivende at den sentrale inngripen i forhold til dødsfølgen, er gjort av en ambulansesjåfør som tilfeldigvis var i nærheten, og som vurderte at politiet trengte hjelp til å få kontroll over situasjonen. Ambulansesjåføren utøvet ikke sin offentlige myndighet i denne situasjonen, og må etter rettens syn i all hovedsak likestilles med en hvilken som helst annen som hadde grepet inn for å hjelpe politiet i en situasjon ute av kontroll. De tungtveiende hensynene for åpenhet rundt slike saker treffer derfor ikke på samme måte som der en person dør under pågripelse som følge av politibetjentenes direkte inngripen. Den legitime allmenne samfunnsinteressen avtar med det også betydelig."  På dette grunnlaget avslås NRKs begjæring. Her kan du lese hele tingrettens kjennelse.

- Dette er sterkt beklagelig, og en merkelig konklusjon fra tingrettens side, sier NRs generalsekretær Arne Jensen. Her konkluderer retten med hensyn til hva som faktisk har skjedd, mens det er nettopp det tilgang til videoopptaket skal oppklare. Dette er dessverre et bidrag til å svekke tilliten til politiet og offentlige myndigheter i en meget alvorlig sak, som endte med at menneske døde mens vedkommende var i det ofentliges varetekt. At politiet lot en ambulansesjåfør på frivakt håndtere pågripelsen, kan umulig frita politiet selv for ethvert søkelys, sier Jensen.  Les mer om saken her og her.