Fornøyd med nullmoms og null kutt i mediestøtten

Nullmomsen bekreftes i 2016. Ingen kutt i mediestøtten og fortsatt støtte til Institutt for Journalistikk. - Forslaget til statsbudsjett for 2016 er langt mer positivt for mediebransjen enn de to foregående årene, sier NRs generalsekretær Arne Jensen.

NRK-lisensen økes imidlertid kun med 25 kroner, langt mindre enn de 70 kronene NRK ba om. Det vil bety kutt og nedbemanning, ifølge kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Her er de viktigste mediepolitiske forslagene i statsbudsjettet for 2016:

  • Regjeringen vil innføre nullmoms for elektroniske nyhetstjenester i 2016. Provenyeffekten av forslaget er beregnet til 350 millioner kroner. Les mer her.
  • Pressestøtten opprettholdes. Etter to års forsøk på reduksjon i mediestøtten, velger regjeringen å vente med ytterligere kutt og legger opp til en samlet økning på rundt fire prosent på dette feltet, sammenlignet med revidert budsjett for 2015. Produksjonstilskuddet vil i 2016 utgjør 323 millioner kroner mot 308 millioner i 2015, men da er produksjonstilskudd til ukeaviser på 14,8 millioner tatt med i dette tallet. Dette flyttes nemlig fra Norsk Kulturfond til Mediletilsynet fra 2016, i tråd med ny tilskuddsordning for nasjonale ukemedier, noe NR har vært positive til.
  • NRK-lisensen økes med 25 kroner. En økning på om lag en prosent. Les mer her.
  • Støtten til Institutt for Journalistikk opprettholdes. Regjeringen foreslår 5,05 mill kroner i etterudanningsstøtte til IJ, en økning på 50.000 kr. De siste årene har støtten til IJ blitt redusert, men i revidert statsbudsjett for 2015 ble støttet kjempet tilbake i budsjettforliket mellom regjeringen og Venstre og Kristelig Folkeparti.

NRs generalsekretær Arne Jensen mener det er positivt og meget viktig at regjeringen nå satser på å innføre felles nullmoms for journalistiske produkter i 2016.

- Det er et viktig bidrag til omstilling og innovasjon på digitale plattformer, og for å etablere bærekraftige finansieringsløsninger. Samtidig er det viktig at det ikke gjøres kutt i mediestøtten. Det gir en viss grad av forutsigbarhet for mange mediehus som i dag ellers opplever at inntektsmodellene generelt er i oppløsning, sier Jensen.

Han ber regjeringen rydde opp i uklarhetene som har oppstått rundt hvordan nullmomsen skal avgrenses. Kulturdepartementet skriver nemlig i sin pressemelding at alle nyhets- og aktualitetsmedier skal omfattes av momsfritaket. Finansdepartementet skriver derimot at medier som skal kunne fritas, må dekke et bredt spekter av samfunnsområder, og at nyhetstjenester som i hovedsak dekker én sektor eller ett saksfelt, ikke vil være fritatt for moms. Dette har Fagpressen reagert sterkt på. 

–  Fagpressen forutsetter at alle nyhets- og aktualitetsmedier må omfattes av de samme regler. Det haster å innføre felles 0-sats. Dagens regelverk er til hinder for innovasjon og utvikling. Derfor er det viktig å få på plass fritaket i 2016, sier Elin Floberghagen. Hun legger til at Fagpressen kommer til å følge denne saken nøye opp overfor departementet. Les mer her.

NRs generalsekretær Arne Jensen registrerer med glede at bevilgningen til Institutt for Journalistikk opprettholdes på samme nivå.

- Nettopp i de omstillingstidene vi er inne i, er det viktig å stimulere til journalistisk oppdatering og etterutdanning, sier NRs generalsekretær.

Dette mener NJs leder om forslaget til statsbudsjett:

NJs leder Thomas Spence er ikke imponert over regjeringens tilbud til mediene. Både NRK og aviser får dårligere økonomiske betingelser dersom statsbudsjettet blir som foreslått. –Dette betyr nok et år med reell nedgang for disse mediene, sier han. Han er likevel glad for økt støtte til Institutt for Journalistikk. Les mer her.

Dette mener MBLs styreleder:

- Det er positivt at kulturministeren nå tidfester innføring av digital nullmoms.  Vi forutsetter at avgrensningen blir fremtidsrettet og at den speiler hvordan journalistikken utvikler seg. Her er det viktig at resultatet blir riktig, sier Didrik Munch, styreleder i MBL. Les mer her. 

Dette mener LLAs styreleder:

– Regjeringen burde ha hevet produksjonstilskuddet for å gi avisbransjen drahelp i vanskelige omstillingstider. Bransjen sliter med å opprettholde inntektene, noe også lokalavisene merker. En økning i støtten ville vært med på å hindre nedskjæringer som rammer journalistikken, sier generalsekretær Rune Hetland og styreleder Roar V. Osmundsen i Landslaget for lokalaviser (LLA). Les mer her.