Her er finanskomiteens merknad om mediemoms

Regjeringen får i oppdrag å avgrense hvilket digitalt redaksjonelt innhold som skal få fordelen av nullmoms, eventuelt lavmoms på åtte prosent - avhengig av hva ESA aksepterer.

I innstillingen som Finanskomiteen vedtok fredag  heter det at regjeringen får i oppdrag å samtidig notifisere lavmoms på 8 prosent og nullmoms. Les hele innstillingen her. Finansdebatten avholdes mandag 1. desember.

KrFs kulturpolitiske talsperson Geir Jørgen Bekkevold mener det viktigste med merknaden er at prinsippet om nullmoms knesettes av stortingsflertallet.

– Vi tar ikke stilling til avgrensningen. Det gir vi kulturdepartementet i oppdrag å gjøre, sier Bekkevold til Journalisten.

Klassekampen skrev forrige uke at juseksperter advarer om at nullmomsen kan ryke avhengig av hvordan notifisering overfor ESA legges opp. 

Her er avtalen mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre.

Her er ordlyden i Finanskomiteens merknad til mediemoms:

Flertallet viser til Kulturdepartementets omtale av innføring av felles lav merverdiavgift for papir- og e-aviser i Kulturdepartementets fagproposisjon, Prop. 1 S (2014–2015).

Flertallet ber regjeringen foreta samtidig ESA-notifisering av lav, plattformnøytral merverdiavgiftssats på 8 pst., og plattformnøytral likebehandling gjennom nullsats for merverdiavgift både for papiraviser, e-aviser og digitalt redaksjonelt innhold.

Flertallet ber regjeringen samtidig med notifisering av lav sats, å notifisere en overgangsordning for papiravisene hvor dagens nullmoms videreføres i fem år fra innføringspunktet for lav sats.

Flertallet ber regjeringen foreta avgrensingen av e-aviser på prinsipielt grunnlag. Dette for å sikre at mediestøttens intensjon om å stimulere til mediemangfold og en åpen og opplyst offentlig samtale bevares, uavhengig av den påvirkning den teknologiske utviklingen har for mediestøttens virkemiddelapparat.

Flertallet forutsetter at resultatet av notifiseringen meddeles Stortinget på egnet måte.