Journalistene - de nye frontsoldatene

Det siste drøye året er 20 journalister og redaktører i Myanmar fengslet. For å gjøre jobben sin, skriver Reidun Kjelling Nybø, NRs assisterende generalsekretær etter IPI-konferansen i Myanmar.

Nybø deltok på konferansen til International Press Institute som ble arrangert ved starten av påsken. I forbindelse med konferansen ble det også arrangert et besøk hos Democratic Voice of Burma (DVB) som flyttet fra Norge til Myanmar for to år siden. 

- Vi vet ikke hvordan dette skal gå. Vi kan komme til å måtte flytte tilbake til Norge igjen, sa en bekymret nestleder for Democratic Voice of Burma (DVB), Khin Maung Win da norske redaktører og journalister besøkte tv-stasjonens lokaler i Yangon i Myanmar.

Etter at landet har tatt sjumilssteg når det gjelder å åpne seg mot resten av verden, har myndighetene satt pressefriheten i revers den siste tiden. Det er for tidlig å konkludere om tilbakeslagene blir varige, eller om det spede demokratiet overvinner hindringene. Men det er grunn til bekymring. Det var tydelig for de 250 deltakerne på IPIs verdenskongress. 

På verdenskongressen samlet IPIs medlemmer seg bak en oppfordring til Myanmars myndigheter om å få demokratiseringsprosessen på skinner igjen og sikre respekt for ytringsfrihet og pressefrihet.

Hele 20 journalister er drept så langt dette året. IPIs Death Watch har oversikt over antall journalister som er drept helt tilbake til 1997.

Det er sagt tidligere - og ble gjentatt under IPI-konferansen: Journalister pleide å dekke frontlinjen. Nå er de selv blitt frontlinjen. 

Les hele kronikken til Kjelling Nybø på Journalisten.