Kritiserer NRs generalsekretær for manglende sitering

Tidligere PFU-leder og Avisa Nordland-redaktør Thor Woje kritiserer NRs generalsekretær Arne Jensen for manglende sitering av sakkyndigrapporten i kirurgisaken.

Dette innlegget publiserte Avisa Nordland 26. mars som et svar på Arne Jensens innlegg om at dommen i Avisa Nordland-saken bør testes ut mot Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg.

Her er Thor Wojes innlegg gjengitt i sin helhet:

Jensens manglende sitering

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening siterer i et nytt innlegg om kirurgisaken flittig fra sakkyndig-rapporten til Statens helsetilsyn. Men han unnlater – i likhet med AN ved sakens start – å sitere fra professor Jon Arne Søreides første og helt vesentlige konklusjon som sakkyndig:

«På bakgrunn av påvist malignsuspekt lesjon i caput pancreatis ved to uavhengige bildemodaliteter (CT og MR) fantes det hos denne pasienten indikasjon for kirurgisk behandling. … Det er ikke dokumentert vesentlige generelle kontraindikasjoner hos pasienten mot å planlegge adekvat kirurgi…», skriver Søreide og tilføyer at utredningen var i samsvar med praksis, og indikasjonen for selve operasjonen er godt dokumentert.

Det var altså ifølge den sakkyndige god faglig grunn til å operere Lillian Olsen, men den informasjonen får ikke leserne av AN.  Heller ikke noe informasjon fra kirurg Rastislav Kundas redegjørelse til Helsetilsynet om begrunnelsen for operasjonen og samtalene med pasienten, inkludert samtykkediskusjonen. Også den hadde AN.

Det er denne tilbakeholdte informasjonen som AN er kritisert og også dømt for, vesentlig og balanserende informasjon som i mine øyne også undergraver grunnlaget for saksvinklingen «Ødela helsa til frisk kvinne» og «friske pasienter operert uten grunn».

Også Statens helsetilsyn konkluderer i sin senere gransking med at det var grunn til å operere. Om Kundas jobb konkluderer tilsynet: «Vurderingene for de ulike trinnene du foretok i forbindelse med operasjonen framstår som velbegrunnet, og vi finner ikke at din handlemåte var uforsvarlig.»

Nå er det Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg som skal vurdere ANs dekning. Den saksbehandlingen tar flere år. Imens tror jeg norske pressefolk, slik jeg vurderer det, trygt kan arbeide ut fra at rettstilstanden ikke er endret, selv om kirurg Kunda har fått endelig erstatning etter ANs innledende artikler med tilbakeholdt informasjon.

 

Thor Woje, tidl. sjefredaktør i AN