Varslerreglene må gjennomgås på nytt, mener NR, NJ og NP. Her til boken om Monikasaken, hvor politimannen Robin Schaefer til slutt ble hørt. (Foto: TV2)

Misfornøyde med varslerregler

Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund og Norsk Journalistlag er ikke fornøyde med regjeringens forslag til endringer i reglene for vern av varslere.

Medieorganisasjonene mener forslaget har et alt for snevert utgangspunkt, og at det er behov for å se varslerreglene i lys av både ytringsfrihetens begrunnelse og kildevernet.  "Nåværende lovgivning, og det foreliggende forslaget, tar utgangspunkt i varsling fra et arbeidsmiljøståsted, altså et rettighetsperspektiv for arbeidstaker. Vi mener det er nødvendig med en mer omfattende gjennomgang av reglene om varsling enn hva det foreliggende forslaget legger opp til", heter det i en felles høringsuttalelse fra de tre organisasjonene.

De er også svært kritiske til hvordan dagens varslingsregler er bygget opp:

"Mens ytringsfrihet innebærer at man kan ytre seg om alt hvis det ikke er forbudt, har varslingsreglene den funksjon at varsling er forbudt dersom vilkårene for varsling ikke er oppstilt. En slik "speilvending" av ytringsfriheten følger av måten bestemmelsen er bygd opp. Av alminnelig debatt og enkeltsaker fremgår det tydelig at reguleringen også oppfattes slik. Det er svært uheldig.

Problemet forsterkes av måten bestemmelsene i arbeidsmiljøloven er formulert. Vi minner her om de tydelige retningslinjene som departementet fikk fra en samlet arbeids- og sosialkomite tidligere i år. Her viste komiteen til medieorganisasjonenes argumentasjon, og ba «regjeringen om å ta med en drøfting av hvordan disse begrepene kan tydeliggjøres i sin
varslede høring om nye lovbestemmelser», Når det stilles krav om at det som det skal varsles om må være «kritikkverdig» og at varslingen skal være «forsvarlig», innebærer det i utgangspunktet krav som ellers ikke stilles til frie ytringer. Det er fort gjort å tolke en slik bestemmelse dithen at det ikke foreligger rett til å ytre seg om forhold på egen arbeidsplass, dersom det ikke foreligger noe «kritikkverdig»."

Du kan lese regjeringens høringsnotat her og medieorganisasjonenes høringsuttalelse her.