NR-råd etter Delfi-dommen

Det er vanskelig å trekke bastante konklusjoner etter EMD-kjennelsen om kommentarfelt hos det estiske nyhetsnettstedet Delfi, mener NRs generalsekretær. Her får du konkrete råd om hvordan du sikrer at kommentarfeltene er innenfor grensene - både juridisk og etisk.

Tirsdag 16. juni avsa Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) kjennelse i den såkalte Delfi-saken. Det estiske nyhetsnettstedet Delfi hadde klaget estisk høyesterett inn for EMD, med påstander om brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonens (EMK) artikkel 10 om ytringsfrihet. Kjennelsen har vakt reaksjoner, og mange har spådd at den vil kunne få konsekvenser også for norsk rett.

I et notat til NRs medlemmer gjør NRs generalsekretær rede for bakgrunnen for saken, EMDs rolle og funksjon og det norske utgangspunktet for redaktøransvaret samt hovedpunkter i dommen. Det er vanskelig å konkludere om dommen vil kunne få konsekvenser for norsk rettspraksis, mener Arne Jensen, men peker i notatet på tre hovedpunkter i dommen:

a)  Det dreide seg om ”ekstreme kommentarer” publisert på siden til et profesjonelt nyhetsnettsted, drevet på kommersiell basis, og som søkte å tiltrekke seg et størst mulig antall kommentarer og lesere. Dette i motsetning til en privat blogg e l.

b) Delfi hadde ikke gjort nok for at forfatterne av de ulike kommentarene kunne holdes ansvarlige. Blant annet var det ikke nødvendig å registrere seg med navn for å slippe til i kommentarfeltet, og det var ikke etablert verktøy for å identifisere kommentatorene, slik at de som mente seg utsatt for krenkelser kunne fremsette krav direkte overfor kommentatorene.

 c) Delfi hadde ikke gjort tilstrekkelige tiltak for ”uten forsinkelse” (”without delay”) å kunne fjerne krenkende kommentarer etter at de var publisert. Det siste har blitt tolket som at EMD nå krever at krenkende og lovstridige kommentarer skal fjernes ”straks”. Det tror jeg er å trekke det langt. Det EMD har sagt er at det ikke var i strid med EMK artikkel 10 når estisk rett krevde at Delfi skulle ha fjernet kommentarene raskere.

I notatet får NR-medlemmene konkrete råd om hvordan man sørger for at kommentarfeltene er innenfor grensene - både juridisk og etisk:

  • Still krav om skikkelig registrering.
  • Gjør uttrykkelig oppmerksom på at den enkelte kommentator selv har et ansvar for det vedkommende skriver. Dersom det er tillatt å kommentere anonymt, så gjør oppmerksom på at ved eventuelle lovstridige kommentarer, så kan vedkommendes identitet uansett bli avslørt overfor dem som er krenket eller – i ekstreme tilfeller – overfor politiet. Det bør også orienteres om hvordan man bør gå frem dersom man ønsker å sikre seg vern som kilde, gjennom kontakt med ansvarlig redaktør.
  • Etabler automatiske og manuelle varslingssystemer som gjør det enkelt å varsle om innlegg som bryter med lov eller etikk.
  • Sørg for å etablere systemer for overvåking av kommentarfeltene.
  • Vurder nøye hvilke saker som skal utstyres med kommentarfelt, og hvilke saker som ev krever ekstra innsats og årvåkenhet hva gjelder moderering.
  • Vurder også hvorvidt kommentarfeltene bør stenges i de tidsrommene hvor redaksjonen ikke har noen form for overvåking av kommentarfeltene.'

Les hele notatet her.