Oppdatert veileder om sitater og kreditering

Norsk Redaktørforening oppfordrer redaktørene til å benytte det ferske eksemplet fra Bergens Tidende til en runde på hva som er greit og ikke greit når det gjelder sitering og kreditering. Her finner du NRs veileder på feltet.

Bergens Tidende-redaktør Øyulf Hjertenes gikk fredag 27. oktober ut og beklaget at avisa har publisert flere litteraturkritikker hvor anmelderen har kopiert passasjer fra andre anmeldere og brukt dem i egne tekster.

Debatten i kjølvannet av flere saker om urettmessig kopiering viser at det er behov for en opprydding - både når det gjelder begrepsbruk og når det gjelder hva som er juss og hva som er etikk. I kjølvannet av saken som gjaldt en medarbeider i DN i 2015 utarbeidet NR-sekretariatet en veileder om sitering og kreditering. Den er nå oppdatert, og du finner den her.

Her er NRs råd til hvordan du kan sikre bedre rutiner i egen redaksjon:

  • Diskuter jevnlig praksis for kreditering og sitering i egen redaksjon. Sørg for gode systemer for gjennomgang av saker før publisering. Særlig gjelder dette eksterne bidrag og bidrag fra medarbeidere som jobber mye på egenhånd, skjermet fra redaksjonens øvrige virksomhet.
  • Vurder å etablere egne etiske husregler på dette området. NRK er en av redaksjonene som har et eget punkt i sin etikkhåndbok om dette spørsmålet: ”4.4.A NRK skal være lojal med å kreditere andre medier. Det er viktig å vise publikum hvor opplysningene i en sak kommer fra. På internett er dyplenking ofte en god måte å kreditere andre mediers journalistiske arbeid.” NRK utarbeidet i 2015 egne retningslinjer for sitering og kreditering i nyhets- og aktualitetsproduksjon.
  • Da Norsk Redaktørforening samlet inn etiske internregler fra 46 redaksjoner i 2014, hadde seks av redaksjonene egne underpunkter på punkt 4.4 i Vær Varsom-plakaten som gikk på kreditering av andre medier. Du finner dem her.
  • Oppdater deg på opphavsrett. Anbefalt litteratur: Nils E. Øy: "Medierett for journalister", Olav Torvund "Opphavsrett for begynnere" og Jon Wessel-Aas ”Opphavsrett, fotorett og personbilder i nettjournalistikk”.  Advokat Jon Wessel-Aas har også et oppklarende blogginnlegg om sitatrett her.
  • Norsk Redaktørforening tilbyr årlig kurs i opphavsrett for redaksjonelle ledere. Forrige kurs ble avholdt 10. Oktober 2017. Dette kurset ble live-overført, og NR-medlemmer kan kjøpe tilgang på opptak fra dette kurset. Prisen er 500 kr. Ta i så fall kontakt med NR-sekretariatet.
  • Vær åpen om kilder, journalistiske metoder og etiske dilemmaer. Husk at åpenhet også om feil bidrar til å bygge tillit. Åpenhet betyr etterprøvbarhet, men det sikrer også den troverdigheten som er helt nødvendig for redaktørstyrte mediers eksistens.

Har du spørsmål om sitatrett eller andre redaktørfaglige temaer - ikke nøl med å ta kontakt med NR-sekretariatet.