Vi Menn felt 4-3 for Utøya-reportasje

Med fire mot tre stemmer har Pressens Faglige Utvalg (PFU) felt Vi Menn for brudd på god presseskikk, etter at bladet identifiserte den kvinnelige operasjonslederen ved Nordre Buskerud politikammer, i forbindelse med en reportasje om aksjonen på Utøya 22. juli i fjor.

I reportasjen, som ble publisert i mars i år, var operasjonslederen avbildet og navngitt både på forsiden og inne i bladet. Det var Nordre Buskerud politidistrikt, ved politimester Sissel Hammer som klaget saken inn for PFU - med samtykke fra operasjonslederen. Flertallet i PFU, bestående av utvalgets leder Hilde Haugsgjerd (NR-representant), Line Noer Borrevik (NJ-representant), Henrik Syse (allmennheten) og Eva Sannum (almennheten) kom til identifiseringen var et brudd på punkt 4.7 i Vær Varsomplakaten, og uttaler: "Utvalgets flertall har, etter avveiningene det er vist til ovenfor, kommet til at det ikke forelå et tilstrekkelig berettiget behov i denne spesielle saken for å identifisere operasjonslederen med navn og bilde. Det konstateres at hun kan komme til å bli uthengt som syndebukk i en evaluering i sin egen organisasjon. Spørsmålet blir da om dette gjør det presseetisk akseptabelt å bruke hennes navn og bilde, i særdeleshet når dette også gjøres på bladets forside. Flertallet mener at svaret på dette er nei, da hennes identitet ikke er tilstrekkelig relevant for å belyse det omtalte forholdet. Artikkelens kontekst, med vektlegging av at operasjonslederen kan bli uthengt som syndebukk, gjør også at forvekslingsfaren, etter utvalget mening, ikke kan være et avgjørende argument for identifiseringen. Utvalgets flertall vil ellers understreke at hendelsene 22. juli var så ekstreme at det påhviler et ekstra ansvar når man velger å bruke navn og bilde, også av personer i ansvarsposisjoner. Det vises her til Vær Varsom-plakatens punkt 4.7, der det blant annet heter: «Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold.Vi Menn har brutt god presseskikk."
Mindretallet besto av Håkon Borud (NR-representant), Øvind Brigg (NJ-representant) og Hadi Strømmen Lile (allmennheten). De uttaler: "Utvalgets mindretall mener Vi Menn var i sin fulle rett til å publisere navn og bilde av operasjonslederen ved Nordre Buskerud politidistrikt. Hun hadde det operative ansvaret for dette politidistriktets disponeringer mot Utøya 22. juli 2011. Mindretallet mener politilederens samfunnsrolle veier tyngre enn den personlige belastningen ved å få navn og bilde offentliggjort i en artikkel som bringer en hemmelig intern politievaluering fram i offentligheten."
Her kan du lese hele PFUs uttalelse.