- Vil undergrave medienes rolle

- Ved å bryte kildevernet i denne saken kan man kanskje avsløre en korrupt polititjenesteperson, men det skjer i så fall til en svært høy pris. Det sa NRKs og redaksjonssjef Vibeke Haugs prosessfullmektig, Ane Stokland da hun oppsummerte sin prosedyre i Høyesterett i dag.

Stokland mente at å tvinge Haug til å oppgi sin kilde, vil bidra til å undergrave medienes muligheter til å fylle sin rolle. NRK og Vibeke Haug fikk i mai medhold i Oslo tingrett i at de ikke måtte gi opplysninger som kunne avsløre hvem som tilbød dem materiale fra politiets etterforskning i forbindelse med 22.juli-saken. I juni fikk spesialenheten for politisaker medhold i sin anke til Borgarting lagmannsrett. NRK og Vibeke Haug anket til Høyesterett, og i går var saken oppe til behandling for fem Høyesterettsdommere.

Det konkrete tilbudet gikk i sin tid ut på at NRK skulle få materiale fra en ansatt i politiet, via en mellommann. NRK avslo tilbudet. Det at tilbudet var blitt fremsatt, ble senere omtalt i en artikkel i Dagbladet, og deretter startet politiet etterforskning. Både programleder Håkon Haugsbø, redaksjonssjef Vibeke Haug og programsjef Lars Kristiansen ble avhørt av politiet, men ingen av dem ville gi opplysninger om hvem tilbudet kom fra. Deretter ble Vibeke Haug innkalt til rettslig avhør, og påtalemyndigheten - i dette tilfellet Spesialenheten for politisaker - fremmet påstand om at Haug måtte pålegges å oppgi opplysninger som kunne føre til identifisering av vedkommende polititjenesteperson, en prosess som altså endte med seier for NRK i tingretten, men tap i lagmannsretten. Nå venter partene på Høyesteretts kjennesle.  Her kan du lese kjennelsene fra Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett.